Menu
Na dobry początek
Get started
Marynowane śledzie 22 zł
w oleju z cebulką i koperkiem, serwowane z pełnoziarnistym pieczywem
Marinated herrings in oil with onion and dill served with wholemeal bread
Tatar wołowy z polędwicy 41 zł
podany z żółtkiem, kaparami, ogórkiem kiszonym, marynowanymi grzybkami i cebulką
Beff steak tartare served with egg yolk, capers, pickled cucamber, marinated mushrooms and onion
Deska tradycyjnych wędlin 42 zł
podawana z przetworami i pieczywem
Board of traditional cold cuts served with preserves and bread
Deska serów zagrodowych i pleśniowych46 zł
Board of farmhouse and blue cheese
Deska farmera 45 zł
podawana z przetworami i pieczywem
Farmer’s board combination of cheese and cold cuts
Nasze specjały
OUR DELICACITIES
Chrupiące placki ziemniaczane 33 zł
z czerwonym kawiorem i wędzonym łososiem skomponowane z jajkiem, szczypiorkiem i kwaśną śmietaną
Crispy potato pancakes with red caviar and smoked salmon composed with egg, chives and sour cream
Placek ziemniaczany 44 zł
z gulaszem wołowym, podawany z ogórkiem kiszonym, skropiony śmietaną i szczypiorkiem
Potato pancake with beef stew, served with pickled cucumber, sprinkled with cream and chives
Gulasz warzywny z ciecierzycą36 zł
Vegetable stew with chic peas
Podpłomyk mięsny 29 zł
autorski sos śmietanowy, boczek wędzony, jajko sadzone z wolnego wybiegu, cebula i szczypiorek
Traditional flatbread with our own creamy sauce, smoked bacon, free range fried egg, onion and chives
Podpłomyk vege 28 zł
autorski sos śmietanowy, boczek wędzony, jajko sadzone z wolnego wybiegu, cebula i szczypiorek
Traditional flatbread with our own tomato sauce, roasted beet, farmhouse cheese, onion, rocket
Wyborne ręcznie lepione pierogi
STUFFED HANDMADE DUMPLINGS
Z mięsem25 zł
With meat
Z kapustą i grzybami27 zł
With cabbage and mushrooms
Z cielęciną i suszonymi grzybami29 zł
With veal and dried mushrooms
Z pieczoną kaczką podawane z żurawiną i kwaśnym jabłkiem 29 zł
with roasted duck served with cranberry and sour apple
Z ziemniakami i białym serem 24 zł
with potato and cottage cheese
z mąki pełnoziarnistej, ze szpinakiem i serem feta oraz emulsją z sera pleśniowego 31 zł
from wholemeal flour, with spinach and feta cheese and mould cheese emulsion
Zupy
SOUPS
Żurek z jajkiem i kiełbasą 16 zł
Zhur with egg and sausage
Flaki wołowo – cielęce 24 zł
Beef and veal tripe
Barszcz czerwony z ręcznie lepionymi uszkami21 zł
Borsch with hand made ravioli
Barszcz czerwony czysty – do picia, idealny do pierogów11 zł
Borsch in a cup – perfect for dumplings
Tradycyjny rosół z czterech mięs z ręcznie robionym makaronem 23 zł
Traditional four meat bouillon with hand-made noodle
Tradycyjny rosół z czterech mięs z kołdunami 26 zł
Traditional four meat bouillon with small ravioli with chopped raw beef
Dania główne
MAIN DISHES WITH MEAT
Pół kaczki 61 zł
pieczone na rumiano z majerankiem, sosem z kwaśnych jabłek i żurawiny z ręcznie lepionymi kluskami śląskimi i karmelizowanym burakiem
Half a duck baked on blush with marjoram, sour apple and cranberry sauce with hand-made Silesian noodles and caramelized beets
Tradycyjny kotlet schabowy39 zł
smażony na smalcu z ziemniakami gotowanymi i kapustą zasmażaną
Traditional pork chop fried in lard with boiled potatoes and fried cabbage
Eskalopki cielęce 56 zł
w sosie borowikowym z kopytkami i zasmażaną marchewką
Veal scallopini in boletus sauce with traditional polish gnocchi and fried carrot
Ryby
FISH
Łosoś pieczony 54 zł
serwowany na sosie cytrynowym z kaszą pęczak i pieczonymi warzywami
Salmon from the oven served on lemon sauce with pearl barley and baked vegetables
Sandacz w limonkowej marynacie58 zł
z dodatkiem puree z groszku i dyni oraz mixu sałat i świeżych warzyw
Perch – pike lime marinade with puree of pea and pumpkin and a mix of salads from fresh vegetables
Filet z halibuta 59 zł
na sosie cytrynowo–maślanym serwowany z kaszą kus-kus, brokułami i owocami granatu
Halibut fillet on lemon-butte sauce served with kus-kus, broccoli and pomegranate
Sałatki
SALADS
Sałatka z wątróbką drobiową duszoną w czerwonym winie 36 zł
mix sałat, świeży ogórek, orzechy włoskie, jabłko pieczone, malinowy sos vinegrette, grzanka
mix of salads, fresh cucumber, walnuts, baked apple, raspberry vinaigrette sauce, crouton
Sałatka z burakiem 36 zł
mieszane sałaty, rukola, ser kozi, burak, suszona żurawina, oliwa z oliwek, pestki słonecznika i dyni t
salad with beet, mixed lettuce, arugula, goat cheese, dried cranberries, olive oil, sunflower and pumpkin seeds
Desery
DESSERTS
Sernik z białej czekolady 22 zł
na musie owocowym
White chocolate cheesecake with fruit mousse
Jabłecznik21 zł
z gałką lodów waniliowych
Apple cake with a scoop of vanilla ice cream
Lody z owocami19zł
Ice cream with fruit
Tarta cytrynowa23zł
Lemon tart
Gruszka w sosie waniliowym 21zł
Pear with vanilla sauce
Menu dla dzieci
MENU FOR CHILDREN
Kotleciki z kurczaka z frytkami i mizerią21 zł
Chicken nuggets with french fries and cucumber salad
Klopsiki z indyka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka 21 zł
Turkey meatballs with potato puree and carrot & apple salad
Rosołek z marchewką12 zł
Broth soup with carrot
Dodatki
EXTRAS
Szpinak duszony na maśle z czosnkiem 14 zł
Buttered spinach with garlic
Warzywa gotowane 12 zł
Assorted vegetables
Pieczone ziemniaki z rozmarynem10 zł
Roasted potatoes with rosemaryn
Frytki11 zł
French fries
Buraczki zasmażane 12 zł
Fried beetroots
Ziemniaki gotowane9zł
Boiled potatoes
Mizeria 11 zł
Cucamber with sour cream
Kapusta zasmażana 13 zł
Fried cabbage

Menu
Na dobry początek
Get started
Marynowane śledzie 22 zł
w oleju z cebulką i koperkiem, serwowane z pełnoziarnistym pieczywem
Marinated herrings in oil with onion and dill served with wholemeal bread
Tatar wołowy z polędwicy 41 zł
podany z żółtkiem, kaparami, ogórkiem kiszonym, marynowanymi grzybkami i cebulką
Beff steak tartare served with egg yolk, capers, pickled cucamber, marinated mushrooms and onion
Deska tradycyjnych wędlin 42 zł
podawana z przetworami i pieczywem
Board of traditional cold cuts served with preserves and bread
Deska serów zagrodowych i pleśniowych46 zł
Board of farmhouse and blue cheese
Deska farmera 45 zł
podawana z przetworami i pieczywem
Farmer’s board combination of cheese and cold cuts
Nasze specjały
OUR DELICACITIES
Chrupiące placki ziemniaczane 33 zł
z czerwonym kawiorem i wędzonym łososiem skomponowane z jajkiem, szczypiorkiem i kwaśną śmietaną
Crispy potato pancakes with red caviar and smoked salmon composed with egg, chives and sour cream
Placek ziemniaczany 44 zł
z gulaszem wołowym, podawany z ogórkiem kiszonym, skropiony śmietaną i szczypiorkiem
Potato pancake with beef stew, served with pickled cucumber, sprinkled with cream and chives
Gulasz warzywny z ciecierzycą36 zł
Vegetable stew with chic peas
Podpłomyk mięsny 29 zł
autorski sos śmietanowy, boczek wędzony, jajko sadzone z wolnego wybiegu, cebula i szczypiorek
Traditional flatbread with our own creamy sauce, smoked bacon, free range fried egg, onion and chives
Podpłomyk vege 28 zł
autorski sos śmietanowy, boczek wędzony, jajko sadzone z wolnego wybiegu, cebula i szczypiorek
Traditional flatbread with our own tomato sauce, roasted beet, farmhouse cheese, onion, rocket
Wyborne ręcznie lepione pierogi
STUFFED HANDMADE DUMPLINGS
Z mięsem25 zł
With meat
Z kapustą i grzybami27 zł
With cabbage and mushrooms
Z cielęciną i suszonymi grzybami29 zł
With veal and dried mushrooms
Z pieczoną kaczką podawane z żurawiną i kwaśnym jabłkiem 29 zł
with roasted duck served with cranberry and sour apple
Z ziemniakami i białym serem 24 zł
with potato and cottage cheese
z mąki pełnoziarnistej, ze szpinakiem i serem feta oraz emulsją z sera pleśniowego 31 zł
from wholemeal flour, with spinach and feta cheese and mould cheese emulsion
Zupy
SOUPS
Żurek z jajkiem i kiełbasą 16 zł
Zhur with egg and sausage
Flaki wołowo – cielęce 24 zł
Beef and veal tripe
Barszcz czerwony z ręcznie lepionymi uszkami21 zł
Borsch with hand made ravioli
Barszcz czerwony czysty – do picia, idealny do pierogów11 zł
Borsch in a cup – perfect for dumplings
Tradycyjny rosół z czterech mięs z ręcznie robionym makaronem 23 zł
Traditional four meat bouillon with hand-made noodle
Tradycyjny rosół z czterech mięs z kołdunami 26 zł
Traditional four meat bouillon with small ravioli with chopped raw beef
Dania główne
MAIN DISHES WITH MEAT
Pół kaczki 61 zł
pieczone na rumiano z majerankiem, sosem z kwaśnych jabłek i żurawiny z ręcznie lepionymi kluskami śląskimi i karmelizowanym burakiem
Half a duck baked on blush with marjoram, sour apple and cranberry sauce with hand-made Silesian noodles and caramelized beets
Tradycyjny kotlet schabowy39 zł
smażony na smalcu z ziemniakami gotowanymi i kapustą zasmażaną
Traditional pork chop fried in lard with boiled potatoes and fried cabbage
Eskalopki cielęce 56 zł
w sosie borowikowym z kopytkami i zasmażaną marchewką
Veal scallopini in boletus sauce with traditional polish gnocchi and fried carrot
Ryby
FISH
Łosoś pieczony 54 zł
serwowany na sosie cytrynowym z kaszą pęczak i pieczonymi warzywami
Salmon from the oven served on lemon sauce with pearl barley and baked vegetables
Sandacz w limonkowej marynacie58 zł
z dodatkiem puree z groszku i dyni oraz mixu sałat i świeżych warzyw
Perch – pike lime marinade with puree of pea and pumpkin and a mix of salads from fresh vegetables
Filet z halibuta 59 zł
na sosie cytrynowo–maślanym serwowany z kaszą kus-kus, brokułami i owocami granatu
Halibut fillet on lemon-butte sauce served with kus-kus, broccoli and pomegranate
Sałatki
SALADS
Sałatka z wątróbką drobiową duszoną w czerwonym winie 36 zł
mix sałat, świeży ogórek, orzechy włoskie, jabłko pieczone, malinowy sos vinegrette, grzanka
mix of salads, fresh cucumber, walnuts, baked apple, raspberry vinaigrette sauce, crouton
Sałatka z burakiem 36 zł
mieszane sałaty, rukola, ser kozi, burak, suszona żurawina, oliwa z oliwek, pestki słonecznika i dyni t
salad with beet, mixed lettuce, arugula, goat cheese, dried cranberries, olive oil, sunflower and pumpkin seeds
Desery
DESSERTS
Sernik z białej czekolady 22 zł
na musie owocowym
White chocolate cheesecake with fruit mousse
Jabłecznik21 zł
z gałką lodów waniliowych
Apple cake with a scoop of vanilla ice cream
Lody z owocami19zł
Ice cream with fruit
Tarta cytrynowa23zł
Lemon tart
Gruszka w sosie waniliowym 21zł
Pear with vanilla sauce
Menu dla dzieci
MENU FOR CHILDREN
Kotleciki z kurczaka z frytkami i mizerią21 zł
Chicken nuggets with french fries and cucumber salad
Klopsiki z indyka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka 21 zł
Turkey meatballs with potato puree and carrot & apple salad
Rosołek z marchewką12 zł
Broth soup with carrot
Dodatki
EXTRAS
Szpinak duszony na maśle z czosnkiem 14 zł
Buttered spinach with garlic
Warzywa gotowane 12 zł
Assorted vegetables
Pieczone ziemniaki z rozmarynem10 zł
Roasted potatoes with rosemaryn
Frytki11 zł
French fries
Buraczki zasmażane 12 zł
Fried beetroots
Ziemniaki gotowane9zł
Boiled potatoes
Mizeria 11 zł
Cucamber with sour cream
Kapusta zasmażana 13 zł
Fried cabbage