Menu




Na dobry początek

Get started

Marynowane śledzie 22 zł

w oleju z cebulką i koperkiem, serwowane z pełnoziarnistym pieczywem

Marinated herrings in oil with onion and dill served with wholemeal bread


Tatar wołowy z polędwicy 41 zł

podany z żółtkiem, kaparami, ogórkiem kiszonym, marynowanymi grzybkami i cebulką

Beff steak tartare served with egg yolk, capers, pickled cucamber, marinated mushrooms and onion


Deska tradycyjnych wędlin 42 zł

podawana z przetworami i pieczywem

Board of traditional cold cuts served with preserves and bread


Deska serów zagrodowych i pleśniowych46 zł

Board of farmhouse and blue cheese


Deska farmera 45 zł

podawana z przetworami i pieczywem

Farmer’s board combination of cheese and cold cuts

Nasze specjały

OUR DELICACITIES

Chrupiące placki ziemniaczane 33 zł

z czerwonym kawiorem i wędzonym łososiem skomponowane z jajkiem, szczypiorkiem i kwaśną śmietaną

Crispy potato pancakes with red caviar and smoked salmon composed with egg, chives and sour cream


Placek ziemniaczany 44 zł

z gulaszem wołowym, podawany z ogórkiem kiszonym, skropiony śmietaną i szczypiorkiem

Potato pancake with beef stew, served with pickled cucumber, sprinkled with cream and chives


Gulasz warzywny z ciecierzycą36 zł

Vegetable stew with chic peas


Podpłomyk mięsny 29 zł

autorski sos śmietanowy, boczek wędzony, jajko sadzone z wolnego wybiegu, cebula i szczypiorek

Traditional flatbread with our own creamy sauce, smoked bacon, free range fried egg, onion and chives


Podpłomyk vege 28 zł

autorski sos śmietanowy, boczek wędzony, jajko sadzone z wolnego wybiegu, cebula i szczypiorek

Traditional flatbread with our own tomato sauce, roasted beet, farmhouse cheese, onion, rocket

Wyborne ręcznie lepione pierogi

STUFFED HANDMADE DUMPLINGS

Z mięsem25 zł

With meat


Z kapustą i grzybami27 zł

With cabbage and mushrooms


Z cielęciną i suszonymi grzybami29 zł

With veal and dried mushrooms


Z pieczoną kaczką podawane z żurawiną i kwaśnym jabłkiem  29 zł

with roasted duck served with cranberry and sour apple


Z ziemniakami i białym serem 24 zł

with potato and cottage cheese


z mąki pełnoziarnistej, ze szpinakiem i serem feta oraz emulsją z sera pleśniowego   31 zł

from wholemeal flour, with spinach and feta cheese and mould cheese emulsion

Zupy

SOUPS

Żurek z jajkiem i kiełbasą 16 zł

Zhur with egg and sausage


Flaki wołowo – cielęce 24 zł

Beef and veal tripe


Barszcz czerwony z ręcznie lepionymi uszkami21 zł

Borsch with hand made ravioli


Barszcz czerwony czysty – do picia, idealny do pierogów11 zł

Borsch in a cup – perfect for dumplings


Tradycyjny rosół z czterech mięs z ręcznie robionym makaronem 23 zł

Traditional four meat bouillon with hand-made noodle


Tradycyjny rosół z czterech mięs z kołdunami  26 zł

Traditional four meat bouillon with small ravioli with chopped raw beef

Dania główne

MAIN DISHES WITH MEAT

Pół kaczki 61 zł

pieczone na rumiano z majerankiem, sosem z kwaśnych jabłek i żurawiny z ręcznie lepionymi kluskami śląskimi i karmelizowanym burakiem

Half a duck baked on blush with marjoram, sour apple and cranberry sauce with hand-made Silesian noodles and caramelized beets


Tradycyjny kotlet schabowy39 zł

smażony na smalcu z ziemniakami gotowanymi i kapustą zasmażaną

Traditional pork chop fried in lard with boiled potatoes and fried cabbage


Eskalopki cielęce 56 zł

w sosie borowikowym z kopytkami i zasmażaną marchewką

Veal scallopini in boletus sauce with traditional polish gnocchi and fried carrot

Ryby

FISH

Łosoś pieczony 54 zł

serwowany na sosie cytrynowym z kaszą pęczak i pieczonymi warzywami

Salmon from the oven served on lemon sauce with pearl barley and baked vegetables


Sandacz w limonkowej marynacie58 zł

z dodatkiem puree z groszku i dyni oraz mixu sałat i świeżych warzyw

Perch – pike lime marinade with puree of pea and pumpkin and a mix of salads from fresh vegetables


Filet z halibuta 59 zł

na sosie cytrynowo–maślanym serwowany z kaszą kus-kus, brokułami i owocami granatu

Halibut fillet on lemon-butte sauce served with kus-kus, broccoli and pomegranate

Sałatki

SALADS

Sałatka z wątróbką drobiową duszoną w czerwonym winie 36 zł

mix sałat, świeży ogórek, orzechy włoskie, jabłko pieczone, malinowy sos vinegrette, grzanka

mix of salads, fresh cucumber, walnuts, baked apple, raspberry vinaigrette sauce, crouton


Sałatka z burakiem  36 zł

mieszane sałaty, rukola, ser kozi, burak, suszona żurawina, oliwa z oliwek, pestki słonecznika i dyni t

salad with beet, mixed lettuce, arugula, goat cheese, dried cranberries, olive oil, sunflower and pumpkin seeds

Desery

DESSERTS

Sernik z białej czekolady 22 zł

na musie owocowym

White chocolate cheesecake with fruit mousse


Jabłecznik21 zł

z gałką lodów waniliowych

Apple cake with a scoop of vanilla ice cream


Lody z owocami19zł

Ice cream with fruit


Tarta cytrynowa23zł

Lemon tart


Gruszka w sosie waniliowym 21zł

Pear with vanilla sauce

Menu dla dzieci

MENU FOR CHILDREN

Kotleciki z kurczaka z frytkami i mizerią21 zł

Chicken nuggets with french fries and cucumber salad


Klopsiki z indyka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka 21 zł

Turkey meatballs with potato puree and carrot & apple salad


Rosołek z marchewką12 zł

Broth soup with carrot

Dodatki

EXTRAS

Szpinak duszony na maśle z czosnkiem 14 zł

Buttered spinach with garlic


Warzywa gotowane 12 zł

Assorted vegetables


Pieczone ziemniaki z rozmarynem10 zł

Roasted potatoes with rosemaryn


Frytki11 zł

French fries


Buraczki zasmażane 12 zł

Fried beetroots


Ziemniaki gotowane9zł

Boiled potatoes


Mizeria 11 zł

Cucamber with sour cream


Kapusta zasmażana 13 zł

Fried cabbage

Menu




Na dobry początek

Get started

Marynowane śledzie 22 zł

w oleju z cebulką i koperkiem, serwowane z pełnoziarnistym pieczywem

Marinated herrings in oil with onion and dill served with wholemeal bread


Tatar wołowy z polędwicy 41 zł

podany z żółtkiem, kaparami, ogórkiem kiszonym, marynowanymi grzybkami i cebulką

Beff steak tartare served with egg yolk, capers, pickled cucamber, marinated mushrooms and onion


Deska tradycyjnych wędlin 42 zł

podawana z przetworami i pieczywem

Board of traditional cold cuts served with preserves and bread


Deska serów zagrodowych i pleśniowych46 zł

Board of farmhouse and blue cheese


Deska farmera 45 zł

podawana z przetworami i pieczywem

Farmer’s board combination of cheese and cold cuts

Nasze specjały

OUR DELICACITIES

Chrupiące placki ziemniaczane 33 zł

z czerwonym kawiorem i wędzonym łososiem skomponowane z jajkiem, szczypiorkiem i kwaśną śmietaną

Crispy potato pancakes with red caviar and smoked salmon composed with egg, chives and sour cream


Placek ziemniaczany 44 zł

z gulaszem wołowym, podawany z ogórkiem kiszonym, skropiony śmietaną i szczypiorkiem

Potato pancake with beef stew, served with pickled cucumber, sprinkled with cream and chives


Gulasz warzywny z ciecierzycą36 zł

Vegetable stew with chic peas


Podpłomyk mięsny 29 zł

autorski sos śmietanowy, boczek wędzony, jajko sadzone z wolnego wybiegu, cebula i szczypiorek

Traditional flatbread with our own creamy sauce, smoked bacon, free range fried egg, onion and chives


Podpłomyk vege 28 zł

autorski sos śmietanowy, boczek wędzony, jajko sadzone z wolnego wybiegu, cebula i szczypiorek

Traditional flatbread with our own tomato sauce, roasted beet, farmhouse cheese, onion, rocket

Wyborne ręcznie lepione pierogi

STUFFED HANDMADE DUMPLINGS

Z mięsem25 zł

With meat


Z kapustą i grzybami27 zł

With cabbage and mushrooms


Z cielęciną i suszonymi grzybami29 zł

With veal and dried mushrooms


Z pieczoną kaczką podawane z żurawiną i kwaśnym jabłkiem  29 zł

with roasted duck served with cranberry and sour apple


Z ziemniakami i białym serem 24 zł

with potato and cottage cheese


z mąki pełnoziarnistej, ze szpinakiem i serem feta oraz emulsją z sera pleśniowego   31 zł

from wholemeal flour, with spinach and feta cheese and mould cheese emulsion

Zupy

SOUPS

Żurek z jajkiem i kiełbasą 16 zł

Zhur with egg and sausage


Flaki wołowo – cielęce 24 zł

Beef and veal tripe


Barszcz czerwony z ręcznie lepionymi uszkami21 zł

Borsch with hand made ravioli


Barszcz czerwony czysty – do picia, idealny do pierogów11 zł

Borsch in a cup – perfect for dumplings


Tradycyjny rosół z czterech mięs z ręcznie robionym makaronem 23 zł

Traditional four meat bouillon with hand-made noodle


Tradycyjny rosół z czterech mięs z kołdunami  26 zł

Traditional four meat bouillon with small ravioli with chopped raw beef

Dania główne

MAIN DISHES WITH MEAT

Pół kaczki 61 zł

pieczone na rumiano z majerankiem, sosem z kwaśnych jabłek i żurawiny z ręcznie lepionymi kluskami śląskimi i karmelizowanym burakiem

Half a duck baked on blush with marjoram, sour apple and cranberry sauce with hand-made Silesian noodles and caramelized beets


Tradycyjny kotlet schabowy39 zł

smażony na smalcu z ziemniakami gotowanymi i kapustą zasmażaną

Traditional pork chop fried in lard with boiled potatoes and fried cabbage


Eskalopki cielęce 56 zł

w sosie borowikowym z kopytkami i zasmażaną marchewką

Veal scallopini in boletus sauce with traditional polish gnocchi and fried carrot

Ryby

FISH

Łosoś pieczony 54 zł

serwowany na sosie cytrynowym z kaszą pęczak i pieczonymi warzywami

Salmon from the oven served on lemon sauce with pearl barley and baked vegetables


Sandacz w limonkowej marynacie58 zł

z dodatkiem puree z groszku i dyni oraz mixu sałat i świeżych warzyw

Perch – pike lime marinade with puree of pea and pumpkin and a mix of salads from fresh vegetables


Filet z halibuta 59 zł

na sosie cytrynowo–maślanym serwowany z kaszą kus-kus, brokułami i owocami granatu

Halibut fillet on lemon-butte sauce served with kus-kus, broccoli and pomegranate

Sałatki

SALADS

Sałatka z wątróbką drobiową duszoną w czerwonym winie 36 zł

mix sałat, świeży ogórek, orzechy włoskie, jabłko pieczone, malinowy sos vinegrette, grzanka

mix of salads, fresh cucumber, walnuts, baked apple, raspberry vinaigrette sauce, crouton


Sałatka z burakiem  36 zł

mieszane sałaty, rukola, ser kozi, burak, suszona żurawina, oliwa z oliwek, pestki słonecznika i dyni t

salad with beet, mixed lettuce, arugula, goat cheese, dried cranberries, olive oil, sunflower and pumpkin seeds

Desery

DESSERTS

Sernik z białej czekolady 22 zł

na musie owocowym

White chocolate cheesecake with fruit mousse


Jabłecznik21 zł

z gałką lodów waniliowych

Apple cake with a scoop of vanilla ice cream


Lody z owocami19zł

Ice cream with fruit


Tarta cytrynowa23zł

Lemon tart


Gruszka w sosie waniliowym 21zł

Pear with vanilla sauce

Menu dla dzieci

MENU FOR CHILDREN

Kotleciki z kurczaka z frytkami i mizerią21 zł

Chicken nuggets with french fries and cucumber salad


Klopsiki z indyka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka 21 zł

Turkey meatballs with potato puree and carrot & apple salad


Rosołek z marchewką12 zł

Broth soup with carrot

Dodatki

EXTRAS

Szpinak duszony na maśle z czosnkiem 14 zł

Buttered spinach with garlic


Warzywa gotowane 12 zł

Assorted vegetables


Pieczone ziemniaki z rozmarynem10 zł

Roasted potatoes with rosemaryn


Frytki11 zł

French fries


Buraczki zasmażane 12 zł

Fried beetroots


Ziemniaki gotowane9zł

Boiled potatoes


Mizeria 11 zł

Cucamber with sour cream


Kapusta zasmażana 13 zł

Fried cabbage